Erik Söderholm

Digital journalist

Välkommen till min första helt egna sajt!

Jo, det är sant. Jag tröttnade på Wordpress och alla andra färdiga bloggplattformar, och skapade istället en egen. Så här gick det till.

Publicerat

Jag har tappat räkningen på hur många sajter jag haft. Ibland har jag haft en blogg, ibland bara en enkel sida med CV och kontaktuppgifter. Men nu blir det ändring!

De senaste månaderna har jag spenderat kvällar och helger med if-satser, databaser och css-filer. Målet var att skapa en sajt som jag till stor del utvecklat själv från grunden – inte bara designmässigt, utan också med möjlighet att posta nya inlägg.

Jag utgick från den här guiden, men har sedan ändrat om det mesta. Och det var inte helt enkelt. Visst har jag slitit mitt hår, men nu är sidan ändå uppe. Och mer blir det. Mitt eget sajtsystem kommer utvecklas med nya funktioner när har en stund över. En sajt som inte är mobilanpassad är till exempel inte okej år 2014 – men det kommer! Detta är trots allt mitt hobbyprojekt. Namnet är, kanske inte helt fantasifullt, eCMS.

Grunden i min sajt är HTML5, CSS, PHP och en MySQL-databas med två tabeller: articles och settings. Än så länge finns inga avancerade funktioner som sökmotorer, eller ens möjlighet att lägga till taggar eller kategorier. Men det jobbar jag febrilt med på kvällarna. Det är tekniken under skalet som är det viktiga, och inte designen, men den är jag ändå ganska nöjd med. Den är simpel. Typsnittet heter Raleway.

Nästan hela sajten styrs från filen index.php, förutom sidorna "Om mig" och "Kontakt". I index.php finns sedan ett antal PHP-funktioner som inkluderar mallar för exempelvis startsidan och ett individuellt inlägg.

Blogginlägg måste ju förstås ha en bild, och än så länge har jag ingen bilduppladdning. Men tills vidare har jag löst det med en "quick fix": jag laddar upp en bild med blogginläggets unika ID-nummer i en specifik mapp. Sedan kollar ett PHP-skript om en sådan fil existerar. I så fall skrivs bilden ut, annars inte.

Jag har också byggt en "slug-generator", som gör om blogginläggens lite tråkiga URL-adress till mer Google- och användarvänliga adresser. Tyvärr visade det sig att mitt webbhotell inte vill att jag ändrar i .htaccess-filen. Det får bli ett senare problem.

Apropå Google har jag också försökt SEO-optimera koden så gott det går. Dessutom har jag skapat så kallade "twitter-cards" och "og-cards" för att göra det enkelt att dela inläggen på sociala medier.

Det vore ju bra om det gick att kommentera artiklarna också, tänkte jag, och ställde in mig på att bygga ett eget kommentarssystem med inloggningskrav och allt. Men döm om min förvåning när Disqus visade sig fungera kanonbra! Installationen var så förbluffande enkel att jag kan ha överseende med att kommentarsfältet inte är helt anpassat efter min sajt rent designmässigt.

Jag kommer säkert skriva mer om alla problem (och lösningar!) jag stöter på med mitt sajtbyggande. Om du har några funderingar får du gärna prova Disqus-fältet här nedan genom att skriva en kommentar. Vad vill du veta om eCMS?

Här är loggsidan där jag skriver in alla uppdateringar.

De olika versionerna är förstås döpta efter feta bilar. Är man bilnörd så är man.

Projekt & artiklar

Blogginlägg

Om mig

Jag är digital redaktör på Vi Bilägare och OK-förlaget. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med digital redaktionell utveckling, datajournalistik, visualiseringar, redaktionella strategier, konvertering och digitala prenumerationer.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Visual Studio Code och GitHub. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk som Laravel, Final Cut, Premiere och Python.

Kurser & föreläsningar

  • Newsletter strategies for journalists: How to create, grow & monetize newsletters (2021): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Investigative reporting in the digital age (2020): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Navigating Misinformation (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • News algorithms: The impact of automation and ai on journalism (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Data visualization for storytelling and discovery (2017): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Datajournalistik och visualiseringar: Hållit föreläsningar och kurser hos Sveriges Tidskrifter och Lärarnas Riksförbund.

Kontakt