Erik Söderholm

Digital journalist

Grov vårdslöshet i trafik blir allt vanligare

Aldrig tidigare har så många bilförare åkt dit för grov vårdslöshet i trafik. Det visade jag med diagram och några utvalda case.

Publicerat

Du har säkert upplevt dem, förarna som struntar i stopplikten, prejar in sig i kön och ligger alldeles för nära bilen framför. Allt fler bilförare anmäls för grov vårdslöshet i trafik.

Det visade jag först och främst med ett diagram. Här använde jag Datawrapper, som är en utmärkt tjänst. Busenkel att använda! Mata in siffrorna och vips så är diagrammet klart att användas. Perfekt när det måste gå snabbt. Och det funkar bra att peka och klicka i diagrammet.

Jag valde också ut sex fall av grov vårdslöshet i trafik. Här byggde jag en liten box där läsaren kan bläddra mellan fallen med pilarna. Varje fall fick en kort beskrivning, länk till en lokaltidning och en karta.

Projekt & artiklar

Blogginlägg

Om mig

Jag är digital redaktör på Vi Bilägare och OK-förlaget. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med digital redaktionell utveckling, datajournalistik, visualiseringar, redaktionella strategier, konvertering och digitala prenumerationer.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Visual Studio Code och GitHub. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk som Laravel, Final Cut, Premiere och Python.

Kurser & föreläsningar

  • Newsletter strategies for journalists: How to create, grow & monetize newsletters (2021): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Investigative reporting in the digital age (2020): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Navigating Misinformation (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • News algorithms: The impact of automation and ai on journalism (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Data visualization for storytelling and discovery (2017): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Datajournalistik och visualiseringar: Hållit föreläsningar och kurser hos Sveriges Tidskrifter och Lärarnas Riksförbund.

Kontakt