Erik Söderholm

Digital journalist

Så fixade jag ett mediacenter för 350 spänn

Jag har köpt en dator för kaffepengar. Raspberry Pi är en smart liten sak som kan göra nästan vad som helst. Just nu tjänstgör den som mediacenter i min hemmabio.

Publicerat

Vad får man för 350 kronor egentligen? Jag fick en dator. Raspberry Pi är en liten enkortsdator där bara fantasin sätter stopp för vad den kan göra. Jag har länge funderat på ett komplement till min Apple TV och gjorde slag i saken.

Apple TV är ju fantastisk på sitt sätt men den kan inte strömma film i vilket format som helst, trådlöst, till min hemmabio. För att slippa koppla in datorn till tv:n krävdes alltså en smartare lösning.

Raspberry Pi kommer som standard med... ingenting. Typ. Jag har installerat ett särskilt operativsystem som kallas RaspBMC och som är en specialversion av XBMC (numera Kodi Entertainment Center), ett mediacenter som bland annat kan visa film och spela musik.

Att använda en Raspberry Pi som enda dator är ganska knepigt – det är heller inte därför den finns. Du måste vara ganska bekväm med dina sudo commands för att få allt att funka. Men som mediacenter funkar den perfekt.

Jag kopplade in min RPI med hdmi till tv:n och med en nätverkssladd till routern. Operativsystemet lagras på ett minneskort. RaspBMC har ett ganska snyggt och lättanvänt gränssnitt. En kul grej är att fjärrkontrollen till min tv faktiskt funkar för att styra RPI:n tack vare HDMI CEC.

Men när jag skulle strömma filmer från datorn började problemen. Det kräver ju att datorn är påslagen, och även om jag har en stationär iMac är det ibland skönt att kunna kolla på fredagsfilm utan krav på att datorn faktiskt ska vara på.

Jag bestämde mig istället för att lägga filmfilerna på min lokala NAS, en Western Digital EX2. Där finns nu en särskild sektion som heter "Movies" och som automatiskt speglar allt innehåll som ligger i mappen "Filmer" på min iMac. Speglingen sker trådlöst med hjälp av programmet Sync Folders.

Nästa steg blev att få igång streamingen av filmerna från min NAS till min RPI. I operativsystemet XBMC finns en särskild funktion för att hitta lokala servrar via olika protokoll, som NFS eller SMB. Men anslutningen bryts ofta och filmerna kan behöva buffras länge.

Men på en annan teknikblogg hittade jag en smart lösning: programmet NFS Manager, som skapar en permanent länk mellan min NAS och Raspberryn via NFS. Förutom att följa instruktionerna i programmet var jag också tvungen att ändra några rader i en .plist-fil i datorns systembibliotek och starta om NFS-funktionaliteten i datorn.

Hittills verkar det funka bra! Filmerna strömmas prickfritt (än så länge, håller tummarna...) och gränssnittet i XBMC är som sagt ganska trevligt. Särskilt med tanke på att hela projektet bara kostat några hundralappar.

Mer läsning: Gör storverk med lilla Raspberry Pi
Mer läsning: De galnaste Raspberry Pi-projekten

Projekt & artiklar

Blogginlägg

Om mig

Jag är digital redaktör på Vi Bilägare och OK-förlaget. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med digital redaktionell utveckling, datajournalistik, visualiseringar, redaktionella strategier, konvertering och digitala prenumerationer.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Visual Studio Code och GitHub. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk som Laravel, Final Cut, Premiere och Python.

Kurser & föreläsningar

  • Newsletter strategies for journalists: How to create, grow & monetize newsletters (2021): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Investigative reporting in the digital age (2020): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Navigating Misinformation (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • News algorithms: The impact of automation and ai on journalism (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Data visualization for storytelling and discovery (2017): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Datajournalistik och visualiseringar: Hållit föreläsningar och kurser hos Sveriges Tidskrifter och Lärarnas Riksförbund.

Kontakt