Erik Söderholm

Digital journalist

Tröttnade på min MacBook – köpte en iMac

Senaste prylinköpet är ett ganska stort prylinköp: en begagnad iMac med 27-tumsskärm. Nu står den på mitt köksbord och skymmer effektivt den stekande sommarsolen.

Publicerat

Att släpa med min jobbdator, en MacBook Pro med 13-tumsskärm, är egentligen inte särskilt jobbigt. Men det kan ändå vara trevligt med en fast punkt i tillvaron i form av en iMac. Och nu står den här, mitt senaste prylinköp.

Det ryktas ju om en hel del nya släpp från Apple i höst, bland annat en ny 12-tumsdator med Retinaskärm och uppdateringar bland iMac-modellerna. Så att köpa en helt ny dator nu kändes dumt. Min nya 27-tums-iMac gav jag drygt 7 500 kronor för och det känns helt okej.

Om inte annat blir det skönt att slippa den förbannade fläkten i min bärbara Mac som ständigt går på högvarv, särskilt så här års.

Men iMacen är bara början. Håll ett öga här på bloggen så kommer du snart få läsa om fler prylprojekt som kommer hålla mig upptagen i höst!

Projekt & artiklar

Blogginlägg

Om mig

Jag är digital redaktör på Vi Bilägare och OK-förlaget. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med digital redaktionell utveckling, datajournalistik, visualiseringar, redaktionella strategier, konvertering och digitala prenumerationer.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Visual Studio Code och GitHub. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk som Laravel, Final Cut, Premiere och Python.

Kurser & föreläsningar

  • Newsletter strategies for journalists: How to create, grow & monetize newsletters (2021): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Investigative reporting in the digital age (2020): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Navigating Misinformation (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • News algorithms: The impact of automation and ai on journalism (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Data visualization for storytelling and discovery (2017): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Datajournalistik och visualiseringar: Hållit föreläsningar och kurser hos Sveriges Tidskrifter och Lärarnas Riksförbund.

Kontakt