Erik Söderholm

Digital journalist

Nya bilinbrottskartan – så gjorde jag granskningen

Var sker flest bilbrott? Det blir en intressant granskning som visar att Västkusten och Göteborg är extremt hårt drabbat. Här är verktygen jag använde.

Publicerat
Uppdaterat

För tre år sedan gjorde jag en granskning av vilka kommuner som var mest och minst drabbade av bilstölder och bilinbrott. Det visade jag med hjälp av en Google Fusion Tables-karta, ett ganska stolpigt verktyg som inte uppdaterats sedan dess.

Så när jag skulle göra en uppdatering med 2015 års siffror använde jag istället ett verktyg som heter CartoDB. Resultatet blev riktigt bra och jag ska absolut fortsätta använda CartoDB. Det är snyggt, enkelt och smidigt.

I CartoDB finns två flikar: kartvy och datavy. I princip består den här kartan av två dataset: dels Kommungränserna som kommer från SCB och är inlagda i formatet GeoJSON, dels antalet bilbrott som är hämtade från Brottsförebyggande rådet i Excelformat. Sedan har jag lagt ihop dessa två dataset med hjälp av merge-funktionen i CartoDB.

Användaren kan klicka på varje kommun och få fram den exakta siffran i en popupruta. Vad som ska stå, och inte stå, i den rutan går också att anpassa.

Datavyn ser ut ungefär som Excel.

Dags att färglägga! De olika färgerna gör väldigt mycket för användarupplevelsen. Här har jag valt fem "buckets", alltså fem olika färggrader från få bilbrott till många.

Som standard väljer CartoDB att visa en förklaring till färgerna, men med siffror i form av minsta och högsta värde. I mitt fall hade det blivit 14 till 882 och det säger ju inte så mycket. Därför har jag modifierat HTML-koden för popuprutan och istället skrivit "Få bilbrott" och "Många bilbrott". Jag högerställde också den högra texten ("Många bilbrott") med hjälp av simpel CSS.

Kolla hur det blev på länkarna nedan.

Se kartan: Här sker bilinbrotten – kolla läget i din kommun
Uppföljning: Trots siffrorna: "Tycker polisen gör ett bra jobb"
Se kartan och siffrorna på CartoDB

Projekt & artiklar

Blogginlägg

Om mig

Jag är digital redaktör på Vi Bilägare och OK-förlaget. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med digital redaktionell utveckling, datajournalistik, visualiseringar, redaktionella strategier, konvertering och digitala prenumerationer.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Visual Studio Code och GitHub. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk som Laravel, Final Cut, Premiere och Python.

Kurser & föreläsningar

  • Newsletter strategies for journalists: How to create, grow & monetize newsletters (2021): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Investigative reporting in the digital age (2020): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Navigating Misinformation (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • News algorithms: The impact of automation and ai on journalism (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Data visualization for storytelling and discovery (2017): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Datajournalistik och visualiseringar: Hållit föreläsningar och kurser hos Sveriges Tidskrifter och Lärarnas Riksförbund.

Kontakt