Erik Söderholm

Digital journalist

Aprilskämt: Här lurar jag brallorna av läsarna

Nätet har svämmat över med aprilskämt och självklart har även vi på Auto Motor & Sport vilselett våra läsare med en riktig godbit.

Publicerat

Nu är det äntligen bevisat att bussarna faktiskt får förtur vid rödljusen, tack vare en liten "box" som monteras under bussen. Men eftersom patentet för boxen gick ut i januari finns den nu att köpa för alla, tack vare ett kinesiskt företag.

Boxen finns i två varianter och kostar omkring 1 500 kronor. Den svenska importören har redan fått en stororder från ett budbilsföretag.

För att skapa lite mer trovärdighet kring aprilskämtet skapade jag bloggen China Car Tech där jag skrev en artikel om boxen på engelska. På bloggen finns också många gamla artiklar – jag kopierade helt enkelt några gamla engelska pressmeddelanden från biltillverkarna som handlar om Kina. Sedan satte jag publiceringsdatumet "i det förflutna". Det måste ju se ut som att bloggen faktiskt funnits ett tag.

Som om inte det vore nog har också en anonym källa "läckt" ett dokument till China Car Tech i form av en trafikrapport för en viss korsning. Där kan vi tydligt se att bussar faktiskt har högsta prioritet. Dokumentet har jag själv satt ihop i Indesign. Den sunkiga kvaliteten ökar känslan av "hemligt dokument". I sidfoten finns också liten text om att alla ska kunna läsa dokumentet, även synskadade, och att man bör tänka på miljön innan dokumentet skrivs ut. Som det ju anstår en myndighet.

Ingen har väl lagt ned så här mycket jobb på ett aprilskämt tidigare och belöningen har kanske inte varit enorm. Men det var ändå rätt kul och många som först klickade in sig i artikeln, och redan i puffen avslöjat den som ett aprilskämt, fick ta sig en rejäl funderare när de såg att samma nyhet plus det läckta dokumentet faktiskt fanns på en extern sida.

Allt som står på nätet är inte sant!

Och just det – jag skrev ju också att rödljusboxen funnits ute till försäljning på Ebay men att annonsen tagits bort. Jag hittade helt enkelt på en egen produktlänk till Ebay som självklart inte fungerade. Enkelt fixat!

Läs hela artikeln här!
Läs sammanställningen med andra aprilskämt i bilbranschen

Projekt & artiklar

Blogginlägg

Om mig

Jag är digital redaktör på Vi Bilägare och OK-förlaget. Jag har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet i Sundsvall och jobbar gärna med digital redaktionell utveckling, datajournalistik, visualiseringar, redaktionella strategier, konvertering och digitala prenumerationer.

Jag skapade min första hemsida i stolpig HTML-kod när jag var tolv. Sedan dess har jag lärt mig CSS, PHP, Javascript, MySQL och en del annat nyttigt. Den här sajten är byggd i mitt eget publiceringssystem eCMS.

Jag jobbar i Visual Studio Code och GitHub. Jag borrar gärna ner mig i avancerade Excelark och gräver runt i Open Refine. Jag använder också grafikbiblioteket D3.js, InDesign, Photoshop, Illustrator och Audacity. Experimenterar med en del PHP-ramverk som Laravel, Final Cut, Premiere och Python.

Kurser & föreläsningar

  • Newsletter strategies for journalists: How to create, grow & monetize newsletters (2021): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Investigative reporting in the digital age (2020): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Navigating Misinformation (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • News algorithms: The impact of automation and ai on journalism (2019): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Data visualization for storytelling and discovery (2017): Deltagit i onlinekurs organiserad av Knight Center.
  • Datajournalistik och visualiseringar: Hållit föreläsningar och kurser hos Sveriges Tidskrifter och Lärarnas Riksförbund.

Kontakt